„Păstrează-ți calmul. Furia nu e un argument.”
Daniel Webster
Furia, o emoție intensă care ne cuprinde, parcă, din senin; una dintre cele mai contestate emoții, catalogată drept negativă de majoritarea oamenilor, face parte din emoțiile de bază, alături de: fericire, tristețe, dezgust, uimire, teamă. Ea face parte mecanismul de coping al stresului sau al unei traume, de genul flight or fly( despre care am scris un articol aici). Furia poate apărea in diverse momente:
- ne simțim nedreptățiți;
- ni se incalcă limitele;
- avem așteptări nerealiste;
- avem credințe rigide cu privire la noi și ceilalți;
- etichetarea noastră sau a celorlalți;
- suntem implicați într-un conflict;
- aflăm despre abuzul asupra altor persoane/animale;
- suntem blocați în trafic;
- ne simțim răniți emoțional;
- nu suntem tratați corespunzător; etc.
Cum se manifestă furia?
Cred ca fiecare dintre noi am experimentat furia, măcar o dată în viață. Deși fiecare se manifestă in stilul caracteristic, vom trece în revistă manifestările sale generale.
La nivelul feței, furia se exprimă prin arătarea dinților, buze de obicei deschise, privire fixă, nari dilatate, sprâncene coborâte.
În corp, furia se manifestă prin: stare de agitație, disconfort, respirație accelerată, ritmul cardiac si presiunea sangelui crescute, înroșirea feței, tremurături ale membrelor, mușchi tenstionați , creșterea temperaturii corpului ,schimbarea tonalității vocii. Deasemenea, se secretă adrenalina și cortizol,digestia se oprește, iar sistemul imunitar încetinește.
Comportamentul devine schimbat, când furia ne domină, facem sau spunem lucruri care, în mod obișnuit, nu ne sunt firești: strigăm, vorbim urât, înjurăm, putem lovi obiecte sau persoane, manifestăm un comportament agresiv și confruntativ.
Furia înmagazinată, care apare frecvent, poate duce chiar către: dureri de spate, de cap, insomnii, diverse afecțiuni ale pielii, un sistem imunitar scăzut, infarct sau accident vascular cerebral, etc.
Totuși, inainte de a prezenta câteva modalități de a reacționa diferit atunci când ne înfuriem, aș vrea să menționez că: NU EXISTĂ EMOȚII NEGATIVE, TOATE EMOȚIILE SUNT BUNE! Adică, e bine ca ne înfuriem?! vă intrebați. Ei bine, toate emoțiile noastre apar pentru a ne semnaliza ceva, iar noi trebuie sa le dăm voie sa se manifeste, in moduri acceptabile, locuri în care ne simțim în siguranță, prin diverse exerciții si prin lucrul cu noi înșine.
Se pare că, unii oameni se înfurie mai ușor decat ceilalți, deoarece au un nivel al toleranței mai scăzut decât ceilalti, iar acest fapt este cauzat de:
- -factori genetici-unii copii sunt foarte ușor iritabili și sensibili, acest lucru putându-se observa încă de la naștere;
- factori socio-cuturali-în anumite culuturi, furia nu este acceptată, sau este evidențiată ca o emoție negativă, astfel nefiind obișnuiți sa o exprimăm, gestionăm sau redirecționăm;
- familia din care provenim este foarte importantă, deoarece unele studii au demonstrat că persoanele care se înfurie ușor provin din medii dezorganizate, fără aptitudini de comunicare emoțională.
O controlăm noi sau ne controlează furia?
În general, oamenii folosesc( în mod conștient sau inconștient) 3 modalități de a gestiona furia: exprimare, suprimare sau calmare.
Exprimarea asertivă este modalitatea cea mai sănătoasă de exprimare a furiei- este atunci când iti clarifici nevoile, îți dai seama cum le poți împlini, fără să îi rănești pe ceilalți. A fi asertiv nu înseamnă să fii insistent sau solicitant, ci să oferi respect, atât ție, cât și celorlalți.
Cand îți suprimi furia, o transformi si o redirecționezi, adică ții furia în tine, incerci să nu te mai gândești la ea și încerci să te gândești la ceva pozitiv. Pericolul, în acest caz, este că, neexprimând furia, practic o întorci către tine însuți, iar asta poate conduce la hipertensiune sau depresie. Deasemenea, furia nemanifestată, poate duce și la alte manifestări patologice ale furiei, cum este comportamentul pasiv-agresiv, sau la o personalitate cinică și ostilă: cei care crictică orice, care fac comentarii cinice sau vor cu orice preț să îi pună pe ceilalți la pământ.
Atunci când ajungi să te poți calma, nu controlezi doar comportamentul extern, ci și răspunsul intern, iar asta duce la un ritm mai scăzut al inimii și la scăderea efectivă a emoției resimțite.
5 acțiuni pe care le putem face când apare furia
- Foloseste barometrul intern pentru a-ți măsura gradul de furie resimțită: Pe o scală de la 1-10, cât de mare este furia ta?
- “Fă un pas in spate”, adică ia o pauză scurtă! Poate fi un moment în care să respiri conștient, sa bei un pahar cu apă, să faci cateva mișcări energice cu corpul, să îți imaginezi o priveliște relaxantă, să numeri până la 10, etc. Acest pas te poate ajuta să eviți sa spui/faci lucruri pe care le-ai putea regreta și te ajută pe tine și pe celălalt să vă clarificați gândurile și intențiile.
- Încearcă să exprimi cât mai asertiv ce dorești să transmiți celuilalt, folosind “Eu…”, “Pe mine mă…”, astfel eviți critica și aruncarea vinei asupra celuilalt participant la discuție și eviți escaladarea discuției. Poti spune, de exemplu: “Mă simt supărat pentru că ai uitat să faci ce ai promis! ”, in loc să spui “Mereu uiți ce promiți!”. Desemenea, ar fi ideal să renunți la generalizări, de genul: “niciodată”sau “mereu”.
- Caută soluții pentru a rezolva situația care te înfurie, pentru că furia în sine nu ajută la rezolvarea problemei. Te-ai înfuriat pentru că propriul copil a murdărit canapeaua? Protejeaz-o cu o pătură ce poate fi spălată.; Partenerul este neimplicat în treburile casnice? Stabiliți împreună care sunt responsabilitățile fiecăruia sau caută o persoană care să se ocupe de acest aspect. Focusează-te pe soluții practice!
- Tratează situația cu umor! Fă haz de necaz, cum spunem noi, românii. Poate că aveai așteptări nerealiste cu privire la situația care te infuria, fă o glumă sau gandește situatia dintr-o perspectivă amuzantă. Asta ar ajuta tensiunea să se disipeze si altfel te simți, zâmbind. De exemplu, poți face o poză pentru a imortaliza opera de artă a copilului de pe canapea, iar peste ani va deveni subiect de zambete; sau spune-i partenerului că aspiratorul îl preferă doar pe el și pe tine nu te ascultă deloc, astfel amandoi veți zambi și altfel vă veți raporta la rezolvarea situației. Evită ironia sau sarcasmul!
Ce mai este util, atunci când situația și spațiul îți permit(te poți retrage într-o cameră în solitudine), este să îți descarci furia acumulată,într-o manieră sigură și fără să rănești pe nimeni: poți faci ghemotoace de hârtie, să rupi hârtii/ziare în bucăți, să lovești o pernă, să îți exprimi furia țipând, etc.
Poți, deasemenea, să testezi iar nivelul de furie resimțit, folosind scala de la 1-10. Daca nivelul este mai scăzut decât la început, ești pe drumul cel bun.
Avertizare: Nu te aștepta să se întâmple minuni din prima, e nevoie de exercițiu pentru a ieși din tiparul comportamental pe care l-ai avut până acum. Deasemenea, fii blând cu tine si felicită-te pentru orice mic pas înspre o abordare mai sănătoasă, în situațiile care te înfurie.
Prevenția este cheia
După ce emoțiile puternice au trecut, găsește timp să te gândești, în liniște, la ce s-a întâmplat, ce ai simțit, cum ai reacționat si cum poți îmbunătăți pe viitor abordarea unei astfel de situații.
- Observă de unde vine furia ta, daca e de fapt altă emoție în spatele ei sau ce a determinat-o să apară. Poți afla mai multe, punându-ți câteva întrebări: “Iau situația personal?”, “Am reacționat exagerat la situația declanșatoare? ”, “Doresc să controlez situația prin faptul că mă înfurii?”, “Furia mea este îndreptată înspre o persoană mai slabă decât mine?”. Pe măsură ce devii mai atent la tine însuți, vei putea, deasemenea, să observi semnele timpurii ale furiei.
- Fă-ți timp să faci mișcare! Mergi la sală, fă plimbări în natură, aleargă, sau fă un sport preferat. Stresul ne aduce în punctul în care ne înfuriem, iar exercițiile fizice ne ajută să reducem nivelul stresului.
- Găsește momente pentru relaxare! Fie că e vorba despre exerciții de mindfulness, meditație ghidată, respirația profundă, yoga, muzică, dansul, scrisul, un duș/baie relaxantă, desenul, pictura, un cuvânt sau o frază pe care să spui, să scrii intr-un jurnal personal, să repari ceva, să construiești ceva. Deasemenea, somnul este foarte important, așa că ai grijă să dormi suficiente ore pe noapte.
- Nu ține ranchiună! Iartă-te pe tine și persoana implicată in situația tensionată!
- Cere ajutor de specialitate, atunci când simți că ești copleșit și nu reușești să faci față provocărilor. Este un semn de putere să vrei să rezolvi problemele care te frământă!
Ce facem cu furia celuilalt?
Când te afli într-o situație tensionată și celălalt este furios, este foarte important să:
- Te asiguri că ești în siguranță.
- Nu lua lucrurile personal!
- Încearcă să respiri conștient, ca să poți rămâne calm.
- Focusați-vă pe soluții.
- Poți aborda subiectul care a declanșat furia, într-un moment ulterior, când partenerii la discuție sunt calmi.
Știați că?
- 1 minut de furie slăbește sistemul imunitar pentru 4-5 ore.
- 1 minut de râsete întărește sistemul imunitar pentru 24 de ore.