Ce este psihoterapia online sau la distanță?
Traversăm o perioadă de schimbare, suntem forțați să ne depășim limitele, primim noi reguli de a ne comporta în societate, iar toate acestea ne obligă să ne readaptăm vieții. Timpul pare că se scurge mai repede, suntem tot mai ocupați, muncim mult, dorim să întreprindem multe acțiuni. Mai nou, a trebuit să lucrăm de acasă, școala a fost transferată în mediul virtual – online, am stat izolați în case, totul a căpătat o altă dimensiune, frica ne-a acaparat, apoi ne-am obișnuit să trăim cu ea. Dacă nu am fi avut internetul și toate beneficiile pe care el ni le oferă, am fi fost mult mai greu interconectați. Iar o relație nu este posibilă, atâta timp cât nu ne conectăm unul cu celălalt. Evident, online nu înlocuiește o întâlnire 100%, dar totuși facilitează posibilitatea ca ea să se întâmple, mai ales în acest context epidemiologic nou. Iar noi, oamenii, avem nevoie de relații, de prezența celorlalți lângă noi. Trăim, de ceva timp, era tehnologiei și a online-ului. Așa că ea trebuie integrată în viață noastră.
Cum ajută, practic, psihoterapia online - la distanță?
Psihoterapia online poate fi utilă în orice situație care ne-ar fi adus în cabinetul psihologului în mod obișnuit. Așadar, situații cum sunt următoarele, își pot găsi rezolvarea în terapia online – la distanță:
- Anxietate, tulburări alimentare, tulburări ale ritmului de somn, depresie, demotivare, gestionarea defectuoasă a stresului, stimă de sine scăzută;
- Relații disfuncționale, imposibilitatea luării unei decizii; schimbări majore; episoade marcante; divorț, deces, îmbolnăviri;
- Gestionarea defectuoasă a diverselor emoții;
- Sentimental de a fi neînțeles, dorința de crește și evolua, dorința de a te “șlefui” ca persoană;
- Dependențe, fobii;
- Schimbarea domiciliului în alte orașe/țări, etc.
De ce să apelezi la serviciu online?
În mod evident, în viață trecem prin diverse episoade în care avem nevoie de sprijin emoțional și psihologic, iar folosirea internetului poate fi modalitatea prin care poți depăși cu brio provocarea. Trebuie să ne folosim de noile tehnologii/ mijloace, în măsura în care ni se potrivesc pentru a reuși să redevenim congruenti cu noi înșine, altfel devenim neadaptați vremurilor sau rămânem neajutorați.
Psihoterapia online va fi eficientă, ca orice altă psihoterapie, de altfel, în momentul în care cei doi creatori( psihoterapeutul și clientul) ai relației lucrează împreună pentru îndeplinirea scopului stabilit, chiar dacă mediul este unul virtual.
Suntem din ce în ce mai obișnuiți să manevram diverse device-uri, precum: telefon, laptop, tabletă, așa că întâlnirea psihoterapeutică poate avea loc în mediul virtual cu succes.
Servicii Psihologie
Beneficiile Psihoterapiei Online
Adaptarea la tehnologie ne aduce beneficii, chiar și în procesul terapeutic, astfel:
- Eficientizarea timpului, în sensul în care eliminăm factorul de durată a deplasării la/de la cabinetul terapeutului;
- Permite accesul unui număr mai mare de clienți la serviciile psihologului, nemaifiind un impediment locul în care te afli;
- Accesibilitatea tuturor persoanelor la un device de pe care se pot realiza ședințele psihoterapeutice necesare;
- Scade anxietatea persoanelor care nu doresc să fie văzute că merg la cabinetul terapeutului;
- Posibilitatea de a alege un psihoterapeut potrivit, din orice colț al lumii;
- Eliminarea costului și a efortului implicat în transportul persoanei la/de la cabinet;
- Alegerea oricărui loc în care clientul se simte confortabil, pentru a realiza ședința de terapie;
- În situațiile în care starea de sănătate nu îți permite să ieși din casă (răceli, stări emoționale diverse);
- Atunci când este nevoie să părăsești țară natală, dar totuși vrei să lucrezi/continui terapia cu un terapeut care vorbește limba natală;
- Este potrivită persoanelor care se pot exprimă/destăinui/comunica mai bine prin intermediul scrisului decât prin cuvinte; etc.
Limitele Terapiei Online
Limitele terapiei online pot fi reprezentate de interferențe ale conexiunii la internet, de faptul că psihologul nu poate surprinde totalitatea de gesturi, mimica, limbaj corporal, sau de faptul că nu toată lumea știe să folosească aplicațiile/programele necesare, etc. Este evident faptul că, psihoterapia online nu poate înlocui în totalitate întâlnirea din cabinetul terapeutului, dar în multe situații poate reprezenta “colacul salavator”. Vă îndemn pe toți să apelați la acest serviciu, în orice moment simțiți că aveți nevoie de ajutor și nu aveți posibilitatea fizică sau emoțională să ajungeți fizic în cabinetul meu.