Mă poți găsi și pe:

Psihologie de Grup Constanța | Psihoterapeut Anamaria Bălan

Home Psihologie de Grup | Psihoterapeut Anamaria Bălan

Psihoterapia de grup este o formă specială de terapie. Un număr restrâns de persoane se întâlnesc pentru a se ajuta reciproc sub îndrumarea unui psihoterapeut specializat. Acest tip de terapie ajută oamenii să descopere lucruri noi despre sieși, să-și îmbunătățească relațiile interpersonale și să facă schimbări semnificative.

 

“A-ti cunoaste nestiinta este partea cea mai buna a cunoasterii.” – Confucius

Ce este psihoterapia de grup?

Psihoterapia de grup reprezintă acea formă de terapie în care mai multe persoane (între 6-12 persoane) se întâlnesc de 1-2 ori pe săptămână și au ca îndrumător un psihoterapeut specializat. Psihologia de grup are ca scop discuția și experimentarea în vederea  îmbunătățirii unor aspecte comune tuturor participanților (stres, anxietate, fobii, dezvoltare personală, depresie,  divorț, perioada postnatală, parenting, gestionarea emoțiilor puternice, dependențe, abuz, decesul unei persoane apropiate, etc). Întâlnirile au o durată de 90 de minute și se desfășoară cu o frecvență de 1-2 ori/săptămână.

Cum ajută, practic, psihologia de grup?

Cum te ajută psihoterapia individuală psihoemoțională.

În cadrul psihoterapiei de grup are loc un proces extrem de complex de schimbare ca urmare a unor factori ce țin de terapie, pe care Yrvin D. Yalom (2008) i-a numit factori terapeutici:

Inocularea speranței

Speranța este un factor de maximă importanță în orice psihoterapie deoarece reprezintă unul din factorii care mențin clientul implicat în terapie, dar și pentru că este dovedit (prin studii) că așteptările pozitive corelează cu rezultate pozitive în terapie.

 

Să faci parte dintr-un grup de terapie cu persoane în diferite stadii ale aceleiași “probleme” poate fi de un real ajutor, pentru că astfel poți vedea cum au ajuns ceilalți participanți într-un punct mai bun și că situația va avea un parcurs favorabil.

Universalitatea

Nu există experiență sau gând omenesc care să nu fie comun (într-o anumită măsură) cu alte persoane. Este reconfortant să aflii că nu ești singur, iar asta duce la eliberare emoțională (catharsis) și la acceptarea ta a celorlalți membri de grup.

În termeni simpli, atunci când vezi că și ceilalți participanți se confruntă cu aceleași probleme ca tine, îți este mai ușor să te deschizi și să găsești resurse pentru a trece prin acea perioadă dificilă.

Transmiterea informațiilor

Terapeutul are ca scop principal oferirea de sugestii, ghidare directă și informații concrete despre specificul temei grupului (abuz, doliu, dependență, emoții, etc), astfel, tu ca și client, vei înțelege mai profund situația ta și vei ajunge mai ușor la rezultatul dorit.

Altruismul

Faptul de a te simți important prin actul dăruirii de suport, sugestii, reasigurări și înțelegerea celorlalți participanți la grup este de un real ajutor în cadrul terapiei de grup, îți dă un imbold în creșterea stimei de sine și ajută în procesul de vindecare.

Recapitularea corectivă a grupului primar familial

Având în vedere faptul că majoritatea persoanelor au avut relații nesatisfăcătoare cu membri familiei, în cadrul grupului de terapie se va repune în scenă în mod inconștient relația cu părinții, astfel aceasta putând să fie vindecată, sau cel puțin ameliorată.

Dezvoltarea tehnicilor de socializare

Având în vedere că abilitățile sociale reprezintă piatră de temelie a inteligenței emoționale, învățarea socială care are loc în cadrul grupului de terapie poate fi pentru tine un prim-instrument pentru schimbare. În grup înveți să oferi feedback, iar asta te aduce cu un pas înainte în conștientizarea comportamentelor sociale dezadaptative.

Comportamentul imitativ

Mă avânt aici să punctez rolul neuronilor-oglindă care ne ajută să învățăm anumite comportamente  prin imitația celuilalt, astfel că, la fel ca și în cadrul terapiei individuale, în cadrul terapiei de grup (unde învățarea imitativă poate avea mai multe “oglinzi”) poți beneficia observând terapia unui alt participant care are un cadru foarte similar cu al tău.

Învățarea interpersonală

Omul este mereu văzut prin prisma relațiilor sale interpersonale, având o nevoie bazală de a fi în strânsă relaționare cu ceilalți, iar cercetările arată că persoanele integrate cu legături sociale satisfăcătoare au un impact pozitiv asupra calității vieții și chiar asupra afecțiunilor grave de sănătate.

 

Psihoterapia este un proces dual de trăiri intense și de corectare, iar în terapie vei găsi un sens rațional a ceea ce trăiești la nivel emoțional.

 

Deasemenea, în cadrul grupului de psihoterapie vor apărea comportamentele personale dezadaptative pe care fiecere client le manifestă în relații, în viață sa de zi cu zi, având ocazia deosebită ca prin intermediul feedback-ului să fie conștientizat, înțeles și modelat.

Coeziunea de grup

Acest factor foarte important psihoterapiei de grup se referă la sentimentul de apartenență, valorizare, acceptare, susținere și toate celelalte forțe care țin grupul împreună. Ea ajută să te autodezvalui, să îți poți asuma mai ușor riscuri și să îți asumi într-o manieră constructivă conflictele apărute in cadrul grupului – iar toate acestea ajută ca terapia să aibă succes.

Catharsisul

Acest factor se referă la descărcarea emoțională, ventilarea, și eliberarea pe care o poți experimenta în cadrul terapiei, atât de necesară în procesul de integrare și vindecare.

Factorii existentiali

Acești ultimi factori sunt legați de existența umană: mortaltitatea – faptul că moartea nu poate fi evitată; libertatea și responsabilitatea pentru propriile decizii; izolarea – înfruntăm viață singuri, oricâte relații avem; și existența sensului vieții.

De câte ședințe este nevoie?

În general, ca orice psihoterapie, terapia de grup nu își arată beneficiile imediat, astfel că poate apărea demotivarea. Totuși, îți sugerez frecventarea grupului pentru un minimum de 12 ședințe, pentru că doar astfel poți avea o impresie mai clară a utilității grupului.

Psihoterapia de grup este transformațională și minunată, o recomand cu căldură!

Beneficiile psihoterapiei de grup

În urma procesului terapeutic de grup, poți simți următoarele beneficii:

 

  • Exprimarea emoțiilor și diverse stări afective, având susținere emotională;
  • Primești și oferi feedback, astfel încât să poți observa și învăța;
  • O mai bună înțelegere a ta și a celor din jur;
  • Informații despre procesele cognitive și comportamente în diverse situații și cum se pot gestiona în mod optim;
  • Îmbunătățirea capacității de comunicare și inter-relaționare;
  • Dobândirea unor noi atitudini, credințe;
  • Dezvoltarea empatiei, a gândirii creative;
  • Creșterea stimei de sine și a încrederii în ceilalți;
  • Prețul este mai accesibil față de o psihoterapie individuală.

Preț Psihoterapie de Grup

100 RON / Ședință

Durată ședință: 90 minute